Επιστημονικές Δραστηριότητες

Ερευνητικό Έργο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης
Ιατρική Σχολή 
Χειρουργικός  Τομέας
Ε ΄  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΚΛΙΝΙΚΗ

Επικαιροποιημένος Εσωτερικός Κανονισμός Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής 
του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

΄Εχοντας υπόψη :

  1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 7 παρ.5 του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87/τΑ΄/16-7-1982) «Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 παρ.2 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173/τΑ΄/24-11-1983) «Δομή και λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» και αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 22 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141/τΑ΄/10-6-2003) «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις»,

β) του άρθρου 4 παρ.1 εδ. Γ του Ν. 2083/1992 (ΦΕΚ 159/τΑ΄/21-9-1992) «Εκσυγχρονισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης»,

γ) των άρθρων: 5 παρ.2 εδ. Γ και 80 παρ.5α του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/τΑ΄/6-9-2011) «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,

δ) του άρθρου 60 του Ν. 4386/2016 (83/τΑ΄/11-5-2016) «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», με το οποίο αντιστάθηκε το άρθρο 96 του Ν.4310/2014 (258/τΑ΄/8-12-2014) «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη  και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»,

στ) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/τΑ΄/22-4-2005),

  1. Το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα ο Οργανισμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ 195/τΑ΄/6-9-2011) όπως αυτός ισχύει,
  2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 98/5-6-2013 (ΦΕΚ 134/τΑ΄/5-6-2013): «Κατάργηση του Γενικού Τμήματος, μεταφορά έδρας τμήματος και ίδρυση-συγκρότηση, μετονομασία και ανασυγκρότηση Σχολών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», διόρθωση σφάλματος με το ΦΕΚ 140/τΑ΄/11-6-2013.
  3. Την αριθμ. 11964/Ζ1/20-7-2016 εγκύκλιο «Διαδικασία ίδρυσης, μετονομασίας κ.λ.π. Εργαστηρίων, Κλινικών, Μουσείων και λοιπών μονάδων και μετονομασίας κ.λ.π. των εσωτερικών κανονισμών αυτών» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  4. Τη σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας (συνεδρίαση με αριθμό…)
  5. Τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (συνεδριάσεις με αριθμό….)
  6. Τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με:
    • Τον ορισμό Επιτροπής για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων-κλινικών στο ΑΠΘ (συνεδρίαση με αριθμό 2911/24-6-2015) και
    • Την έγκριση εισήγησης της παραπάνω Επιτροπής για τη θέσπιση βασικών αρχών για την ίδρυση, δομή, οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων στο ΑΠΘ (συνεδρίαση με αριθμό 2913/23-7-2015).
  7. Τη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων-κλινικών στο ΑΠΘ (συνεδρίαση με αριθμό 11/21-3-2017) για τη λειτουργία της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής.
  8. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 Αποφασίζουμε τον καθορισμό του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής

 Άρθρο 1

Ίδρυση – Εγκατάσταση της Κλινικής.

Η Ε ΄ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής  Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) είναι εγκατεστημένη στον τρίτο όροφο του κτιρίου Α΄ του Ιπποκρατείου  Νοσοκομείου, ενώ στο υπόγειο του ιδίου κτιρίου  βρίσκεται το εργαστήριο εκπαίδευσης σε χειρουργικές δεξιότητες της κλινικής. Η εγκατάσταση της Κλινικής στον χώρο αυτό έγινε μετά την 5394/11 Ιουνίου 1986 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής σε εφαρμογή της διϋπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό 142/2-4-1986. Η αρχική ονομασία της που αναφέρεται και στην ως άνω απόφαση της Ιατρικής Σχολής ήταν Β2 Χειρουργική Προπαιδευτική Κλινική με δύναμη 30 κλινών. Αργότερα μετονομάσθηκε σε Ε΄ Χειρουργική Κλινική και με την με αριθμό Ε.Σ. 203/30-9-2002 Απόφαση περί Αναδιάρθρωσης Τομέων Ιατρικής Υπηρεσίας του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχει δύναμη 28 κλινών.

Άρθρο 2

Σκοπός

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική εξυπηρετεί διδακτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Γενικής Χειρουργικής και της Αγγειοχειρουργικής και συγκροτείται από τις μονάδες της:

- Γενικής Χειρουργικής:

Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού,

Χειρουργική Κατωτέρου Πεπτικού,

Χειρουργική Ήπατος- Χοληφόρων - Παγκρέατος,

Χειρουργική Μαστού,

Χειρουργική κηλών,

Χειρουργική Ογκολογία,

Χειρουργική Τραύματος,

Χειρουργική των Λοιμώξεων,

Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων και

- Αγγειοχειρουργικής - Ενδαγγειακής Χειρουργικής

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική έχει σαν σκοπό:

- Την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής, καθώς και άλλων Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητάς της, όπως αυτά προσδιορίζονται ανωτέρω.

- Την κάλυψη των κλινικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών σε ασθενείς με χειρουργικά και αγγειοχειρουργικά προβλήματα.

- Την εκπαίδευση των Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Την ειδίκευση ιατρών, νοσηλευτών αλλά και άλλων λειτουργών των κλάδων υγείας, καθώς και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση αυτών.

- Την εκτέλεση κλινικών, πειραματικών και ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό την μελέτη και αναζήτηση νέων τεχνικών και θεραπευτικών μεθόδων.

- Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων και την επιμόρφωση του προσωπικού της κλινικής.

- Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, ημερίδων, διαλέξεων, συνεδρίων και φροντιστηρίων πρακτικής εξάσκησης με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της κλινικής, των υπολοίπων κλινικών του νοσοκομείου αλλά και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

- Την εκπόνηση και εκτύπωση εντύπων, μονογραφιών και βιβλίων σε θέματα γενικής χειρουργικής, χειρουργικών λοιμώξεων, τραύματος, αγγειοχειρουργικής και ενδαγγειακής χειρουργικής.


Ως Πανεπιστημιακή Κλινική
υποχρεούται να παράγει έργο προς τρεις κατευθύνσεις, την εκπαίδευση, την έρευνα και το κλινικό έργο.

Η εκπαίδευση είναι μια από τις τρεις κατευθύνσεις της Κλινικής. Αφορά τους:

α) Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

β) Ειδικευόμενους  της Γενικής Χειρουργικής για χορήγηση πλήρους ειδικότητας

γ) Ειδικευόμενους της Αγγειοχειρουργικής για χορήγηση πλήρους ειδικότητας

δ) Ειδικευόμενους άλλων Χειρουργικών ειδικοτήτων

ε) Ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής

στ) Αγροτικούς Ιατρούς

ζ)  Σπουδαστές Νοσηλευτικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

η) Ειδικούς της Γενικής Χειρουργικής και της Αγγειοχειρουργικής καθώς και το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και

θ) Άλλων λειτουργών υπηρεσιών υγείας.


Η εκπαίδευση των φοιτητών είναι θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους ιατρούς ΕΣΥ της κλινικής υπό τον συντονισμό και ευθύνη του Διευθυντή της κλινικής. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει την παρακολούθηση μαθημάτων, διαλέξεων, σεμιναρίων, την συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών και την βιβλιογραφική ενημέρωση. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την άσκηση των φοιτητών στην λήψη ιστορικού, στην κλινική εξέταση και στην συνολική κλινική εκτίμηση ασθενών της γενικής χειρουργικής και της αγγειοχειρουργικής καθώς και την εφαρμογή ιατρικών πράξεων και τεχνικών στους ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική, υπό την επίβλεψη και ευθύνη των μελών ΔΕΠ της κλινικής.

Η εκπαίδευση των ειδικευομένων και μετεκπαιδευομένων ιατρών στην γενική χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική είναι επίσης θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους ιατρούς ΕΣΥ της κλινικής υπό τον συντονισμό και την ευθύνη του Διευθυντή της κλινικής. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα στο σύνολο των πεδίων της γενικής χειρουργικής, όπως αναφέρονται ανωτέρω και της αγγειοχειρουργικής και ενδαγγειακής χειρουργικής, διαλέξεις, φροντιστήρια πρακτικής εξάσκησης, παρουσίαση και συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών και βιβλιογραφική ενημέρωση. Επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής υποχρεούται στην συμμετοχή και παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και λοιπών επιστημονικών εκδηλώσεων που οργανώνει η κλινική ή άλλες κλινικές ή επιστημονικές εταιρείες. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκτίμηση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών της κλινικής καθώς και την συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες παρεμβατικές πράξεις και τεχνικές. 

Η εκπαίδευση των εξειδικευομένων ιατρών στην γενική χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική είναι επίσης θεωρητική και πρακτική και γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους ιατρούς ΕΣΥ της κλινικής υπό τον συντονισμό και την ευθύνη του Διευθυντή της κλινικής. Η θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα στα οποία διδάσκεται η προκαθορισμένη ύλη που απαιτείται για την λήψη της εξειδίκευσης, φροντιστήρια, βιβλιογραφική ενημέρωση και παρουσίαση και συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την συμμετοχή των εξειδικευομένων ιατρών σε όλες τις πρακτικές, επεμβατικές ή μη, μεθόδους θεραπείας, στην εφαρμογή νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, καθώς και στην απόκτηση εμπειρίας  στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης.

Η έρευνα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την διενέργεια και την δημοσίευση κλινικών και πειραματικών μελετών από τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό ιατρικό προσωπικό της κλινικής αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα μέλη ΔΕΠ ή ιατρούς ΕΣΥ ή ερευνητές άλλων κλινικών του οικείου νοσοκομείου ή άλλων νοσοκομείων ή σχολών του οικείου ή άλλου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και πρωτότυπων διδακτορικών διατριβών. Αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κλινικής, γίνεται με την επίβλεψη του διευθυντή ή των Μελών ΔΕΠ και σαν σκοπό έχει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων της γενικής χειρουργικής και της αγγειοχειρουργικής καθώς και των γνωστικών αντικειμένων τους, με τελικό στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς.

Το κλινικό έργο περιλαμβάνει:

- Την κλινική διάγνωση, την παρακλινική διερεύνηση, την θεραπευτική, χειρουργική ή συντηρητική, αντιμετώπιση και την συνολική φροντίδα των ασθενών γενικής χειρουργικής και αγγειοχειρουργικής που νοσηλεύονται στην κλινική και στις μονάδες της ή παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία της.

- Τη συμμετοχή της κλινικής στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ για την υποδοχή διερεύνηση και αντιμετώπιση συντηρητική ή χειρουργική ασθενών με επείγοντα προβλήματα γενικής χειρουργικής ή αγγειοχειρουργικής.

Τα μέλη ΔΕΠ και οι λοιποί ιατροί της κλινικής συνοδευόμενοι από τους ειδικευόμενους ιατρούς, τους φοιτητές, την προϊσταμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής επισκέπτονται τους ασθενείς για ενημέρωση, συμπλήρωση, αλλαγή ή διακοπή νοσηλείας ή παραγγελία για εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις ή προγραμματισμό και διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων παρεμβατικών πράξεων εκλεκτικών ή επειγόντων. Στις επισκέψεις, στις οποίες παρίσταται και ο Διευθυντής της κλινικής, συζητούνται ιδιαίτερα, διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα ενδιαφερουσών περιπτώσεων.

 Άρθρο 3

Προσωπικό

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική στελεχώνεται από:

- Τον Διευθυντή,

- Τη Γραμματεία

- Το Ιατρικό και Λοιπό Προσωπικό που υπηρετεί στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και

- Το Ιατρικό, το Νοσηλευτικό και άλλο Παραϊατρικό Προσωπικό που υπηρετεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί και η κλινική.

Το ιατρικό προσωπικό αποτελείται από τον Διευθυντή και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Ιατρικού Τμήματος, που η επιστημονική τους ενασχόληση εμπίπτει στα διδακτικά, ερευνητικά και κλινικά ενδιαφέροντα της κλινικής. Το προσωπικό αυτό συμπληρώνεται με ειδικευόμενους και ιατρούς του ΕΣΥ που τοποθετούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΕΣΥ. Το υπόλοιπο προσωπικό περιλαμβάνει μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και μέλη του λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, του οποίου το έργο καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της κλινικής. Η τοποθέτηση στην Κλινική των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και των μελών του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) γίνεται με την διαδικασία των διατάξεων της πανεπιστημιακής νομοθεσίας, ενώ των υπολοίπων μελών με τις ισχύουσες διατάξεις περί στελέχωσης του ΕΣΥ.

 Άρθρο 4

Διοίκηση - Αρμοδιότητες

Η Ε΄ Χειρουργική Κλινική διευθύνεται από μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ορίζεται με την διαδικασία που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 22 του νόμου 2083/1992.

Ο Διευθυντής της κλινικής ασκεί τις αρμοδιότητες όπως ορίζονται στο άρθρο 7, του Ν. 1268/1982 και το άρθρο 7, του Ν. 2889/2001 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

1. Η κατάρτιση και υποβολή στην Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής και στην Γενική Συνέλευση του οικείου Τομέα του ετησίου προγράμματος λειτουργίας για τις διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και η μέριμνα για την εφαρμογή του, καθώς και

2. Η μέριμνα για

- την υλοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του νοσοκομείου στο οποίο λειτουργεί η κλινική

- την παροχή νοσηλευτικού έργου

- την στελέχωση και την οικονομική διαχείριση των εσόδων της κλινικής

- την υποβολή του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων

3. Η εισήγηση στην Γενική Συνέλευση του οικείου Τομέα για

- τον ορισμό υπευθύνων επιστημονικών τομέων της κλινικής

- τα αναλώσιμα υλικά  και τον κινητό εξοπλισμό

4. Η υπογραφή κάθε εγγράφου της κλινικής

5. Η ευθύνη για την εν γένει λειτουργία της κλινικής, των μονάδων της και του εργαστηρίου εκπαίδευσης σε χειρουργικές δεξιότητες της κλινικής. Ενημερώνεται και αναλόγως εγκρίνει ή όχι την διενέργεια κάθε εργασίας πριν από την διεξαγωγή της και καθορίζει την προτεραιότητα χρήσης οργάνων και χώρων όταν δεν υπάρχει σχετική απόφαση.

Τα κριτήρια επιλογής των υπευθύνων των επιστημονικών τομέων της κλινικής αφορούν την επιστημονική γνώση, τη μετεκπαίδευση, την εμπειρία και τη δραστηριότητά τους στο αντικείμενο του επιστημονικού τομέα, η ευθύνη του οποίου τους ανατέθηκε.

Οι υπεύθυνοι των επιστημονικών τομέων της κλινικής μεριμνούν για την απρόσκοπτη λειτουργία του τομέα τους, στα πλαίσια των αποφάσεων του Διευθυντή και των οδηγιών των οργάνων της οικείας Ιατρικής Σχολής και των οργάνων διοίκησης του νοσοκομείου στο οποίο λειτουργεί η κλινική. Ο Διευθυντής μπορεί να καλεί τους υπεύθυνους των επιστημονικών τομέων της κλινικής όταν συζητούνται θέματα του τομέα τους και να τους αναθέτει συγκεκριμένες  αρμοδιότητες.

Άρθρο 5

Έσοδα

Τα έσοδα της κλινικής προέρχονται από:

- Την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό τρίτων

- Τη διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων

- Τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και των δημοσίων επενδύσεων που διατίθενται από την Ιατρική Σχολή με την διαδικασία του άρθρου 4 παρ. 1(ε) του νόμου 2083/1992 (Α΄ 159)

- Τις ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και νομικά ή φυσικά πρόσωπα

- Τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις κληροδοσίες που καταλείπονται στο Πανεπιστήμιο εφόσον δεν τίθενται όροι που αντιβαίνουν στους σκοπούς της οικείας κλινικής και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

- Τα έσοδα από την παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων ή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, προϊόντων που ανήκουν ή παρήχθησαν στην κλινική.

Άρθρο 6

Τηρούμενα Βιβλία

Τα βιβλία και στοιχεία που τηρούνται στην Κλινική είναι:

- Πρωτόκολλο Εισερχόμενης – Εξερχόμενης Αλληλογραφίας

- Βαθμολογία Φοιτητών

- Αρχείο Ασθενών

- Βιβλίο Περιουσιακών Στοιχείων

- Φάκελοι Οικονομικών Στοιχείων κάθε έτους

- Κατάλογος Επιστημονικών Βιβλίων, περιοδικών και οργάνων

- Βιβλίο Μεταβολής Προσωπικού και

- Βιβλίο Χειρουργείου.

Με απόφαση του Διευθυντή μπορεί να τηρείται κάθε άλλο βιβλίο ή στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο ή προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.

Άρθρο 7

Τίτλος – Σφραγίδα

Ο τίτλος της κλινικής είναι: "Ε΄ Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης", ο οποίος αναγράφεται σε κάθε έντυπό της. Αυτός ο τίτλος καθώς και τα στοιχεία του Διευθυντή της κλινικής αναγράφονται στους χώρους του νοσοκομείου που είναι εγκατεστημένη και δραστηριοποιείται η κλινική.

Η Κλινική χρησιμοποιεί για την αλληλογραφία της όμοια σφραγίδα με αυτή του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την προσθήκη του τίτλου της Κλινικής.

Ανάλογη σφραγίδα, με τα στοιχεία στην Αγγλική γλώσσα, χρησιμοποιεί η Κλινική για την ξενόγλωσση αλληλογραφία της και τα έγγραφά της.